5 pomysłów na bezglutenowe śniadanie

field_57c92f064753b

5 pomysłów na bezglutenowe śniadanie

bezglutenowe śniadanie

Wszyscy wiedzą, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Musi być syte i pełnowartościowe, by dać energię do całodziennych zmagań. Jak poprawnie je skomponować będąc na diecie bezglutenowej i co dobrego można zjeść rano?

1. Owsianka

Jedna z najbardziej popularnych propozycji na śniadanie, najczęściej z owocami i orzechami. Klasyczne płatki owsiane mogą być zanieczyszczone innymi zbożami (np. w trakcie pakowania), dlatego osoby chore na celiakię powinny sięgać po stuprocentowo pewne produkty bezglutenowe (z certyfikatem). Płatki owsiane znajdziecie w naszym sklepie bezglutenowym.

2. Mleko z płatkami

To posiłek lubiany szczególnie przez dzieci. Płatki kukurydziane z symbolem przekreślonego kłosa nie zawierają glutenu, a są dostępne w wersji bez dodatków lub w czekoladzie. Gdy się znudzą, w sklepie Glutenex znajdziecie ciekawe zastępniki, m.in. fasolki kukurydziane lub płatki ryżowe.

3. Kanapki / bułki z dodatkami

Pieczywo z tradycyjnej piekarni musi zostać usunięte z jadłospisu osób chcących przejść na dietę bezglutenową, ale nie trzeba z niego rezygnować całkowicie. Sklep Glutenex oferuje bułki i chleby, w których zawartość glutenu wynosi poniżej 20 ppm (na bazie mąki kukurydzianej, jaglanej lub gryczanej). Kto ma więcej czasu może spróbować upiec swoje własne pieczywo, korzystając z gotowych mieszanek gluten-free.

4. Naleśniki na słodko

Amerykański sposób na dobry początek dnia, czyli naleśniki! Również w tym przypadku mąkę pszenną można z powodzeniem zastąpić innymi, bezglutenowymi produktami. Spróbujcie zrobić pancakes z mąki kukurydzianej lub ryżowej – są naprawdę doskonałe! Najlepiej smakują ze świeżymi owocami sezonowymi.

5. Chlebek chrupki – szybka poranna przekąska

Propozycja dla tych, którzy rano nie mają dość dużo czasu. Wystarczy zadbać o zapas pieczywa chrupkiego – można skorzystać z zakupów online na sklep.glutenex.com.pl. Następnie uzupełnić swoją kanapkę składnikami według własnego uznania. Może to być żółty ser lub twarożek, plasterek pomidora, liść sałaty, trochę rzodkiewki i pyszny, bezglutenowy starter jest gotowy.

Jeśli jeszcze nie dało się zauważyć, uwielbiamy ciasteczka. Niektóre do tego stopnia, że je zbieramy. Więcej informacji znajdziesz w tym miejscu. Przeczytaj też naszą Politykę Prywatności.
Tak, akceptuję cookies