Dieta bezglutenowa i celiakia – fakty i mity

field_57c92f064753b

Dieta bezglutenowa i celiakia – fakty i mity

Dieta bezglutenowa, celiakia

Celiakia jest jedną z chorób jelita cienkiego.

Organizm człowieka nie toleruje glutenu – białka zawartego w niektórych zbożach (m.in. w pszenicy, życie). Dzieje się tak gdyż gluten działa toksycznie na jelito cienkie osób z celiakią oraz niszczy kosmki jelita cienkiego doprowadzając w ostateczności do ich zaniku. Kosmki to małe wypustki wewnątrz jelita, które są odpowiedzialne za zwiększenie  powierzchni wchłaniania składników odżywczych. W przypadku uszkodzenia kosmków jelitowych spożywane pokarmy nie są wystarczająco wchłaniane, a organizm nie otrzymuje składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

Wokół celiakii i produktów bezglutenowych narosło wiele mitów:

Celiakię da się wyleczyć.

Nieprawda. Jest to choroba genetyczna, która towarzyszy człowiekowi przez całe życie – nie wyrasta się z niej i nie ma na nią leków. Na szczęście można ograniczyć jej wpływ na życie i prawie całkowicie wyeliminować przykre objawy spożywając produkty bezglutenowe.

Dieta bezglutenowa jest nudna i niesmaczna.

Zdecydowanie nie! Sklep bezglutenowy Glutenex oferuje mnóstwo sprawdzonych produktów bez glutenu, gotowych posiłków, przekąsek i słodyczy. Jednak osoby, które muszą trzymać dietę bezglutenową wcale nie są skazane na monotonię i niesmaczne pokarmy. A więc mogą spożywać nabiał, mięso, ryby, produkty mleczne i owoce, co pozwala skomponować smaczne i zdrowe posiłki bezglutenowe.

Zakupy bezglutenowe można zrobić wszędzie.

Nieprawda. W każdym zakładzie, gdzie używa się glutenu może dojść do zanieczyszczenia żywności. Dlatego na wielu opakowania znajduje się ostrzeżenie, że produkt może zawierać gluten (ale nie musi). 100% pewność że żywność będzie bezpieczna dają tylko wyspecjalizowane firmy, jak Glutenex, które korzysta wyłącznie z produktów gluten-free. Certyfikowana żywność jest oznaczona logo przekreślonego kłosa, warto więc zwrócić na to uwagę robiąc zakupy bezglutenowe.

Nieleczona celiakia nie jest groźna.

Nieprawda. Nieleczona choroba trzewna może powodować stany zapalne jelit i upośledza wchłanianie w jelicie, co prowadzi do wielu chorób powodowanych przez niedożywienie oraz brak witamin i minerałów (m.in. do anemii, osteoporozy, chorób wątroby i nerek). Ponadto produkty bezglutenowe pozwalają powstrzymać reakcję alergiczną i przyczyniają się do lepszego wchłaniania pokarmów. Należy też pamiętać, że dobrze skomponowana dieta bezglutenowa pozwoli więc dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych, niezbędnych dla organizmu.

Na celiakię chorują tylko dzieci

Nieprawda. Nietolerancja glutenu może się ujawnić w każdym wieku. Mit, że jest to choroba wieku dziecięcego wziął się z tego, że u maluchów najłatwiej ją zdiagnozować (gdy występuje reakcja alergiczna po wprowadzeniu glutenu do diety dziecka). Jednak równie często diagnozuje się ją u osób dorosłych, a nawet u seniorów.

Gluten jest tylko w produktach zbożowych otrzymanych z pszenicy i żyta

Nieprawda. Niektóre produkty z pozoru bezglutenowe mogą zostać zanieczyszczone krzyżowo lub wyniku użycia dodatków zawierających gluten. W zawiązku z tym należy zachować szczególną czujność przy wyborze wędlin, parówek, przypraw, jogurtów owocowych, mąki kukurydzianej, gryczanej, czy gotowych sosów.

 

Jeśli jeszcze nie dało się zauważyć, uwielbiamy ciasteczka. Niektóre do tego stopnia, że je zbieramy. Więcej informacji znajdziesz w tym miejscu. Przeczytaj też naszą Politykę Prywatności.
Tak, akceptuję cookies