Glutenex. Historia i misja.

Historia naszej firmy, to historia dobrego smaku.

GLUTENEX to pierwsza w Polsce rodzinna firma bezglutenowa, której specjalnością jest produkcja bezglutenowego pieczywa, wyrobów cukierniczych i makaronów.

Historia pierwszych wypieków pod marką GLUTENEX-u sięga II połowy lat 80. Wtedy właśnie Andrzej Kawa – mistrz cukiernictwa i piekarnictwa zapragnął założyć własną działalność, by w małej rodzinnej piekarni wytwarzać chleby i ciastka bezglutenowe dla osób z celiakią. Początkowo produkowane były: biszkopty, ciastka kruche i chleb bezglutenowy. Korzystając z dostępnych surowców staraliśmy się otrzymać produkty o porowatości i strukturze jak najbardziej zbliżonej do ich glutenowych odpowiedników. Jest to ogromnym wyzwaniem nawet dziś, a co dopiero ponad 30 lat temu, gdzie zarówno wiedza, świadomość występowania celiakii, jak i dostępność surowców bezglutenowych była zdecydowanie mniejsza. Andrzej Kawa po ponad 25 latach zarządzania przekazał funkcje synowi. Od 2013 Prezesem jest Pan Paweł Kawa. Dzisiaj GLUTENEX jest synonimem tradycji, bezpieczeństwa i wysokiej jakości. Dostarczamy wyroby do sklepów ze zdrową żywnością, hurtowni, sieci handlowych oraz kontrahentów zagranicznych.

Możliwość dzielenia się naszymi produktami z Państwem nieprzerwanie od ponad 30 lat jest dla nas olbrzymim wyróżnieniem.

Glutenex historia
Glutenex hala produkcyjna

Nasza misja.

Tworząc naszą firmę ponad 30 lat temu, mieliśmy jeden cel – dostarczyć ludziom najwyższej jakości produkty bezglutenowe. Łączące w sobie doskonały smak, wyjątkowy charakter, dbałość o szczegóły i pasję tworzenia. Nasze produkty gwarantują bezpieczeństwo oraz zniewalają wyrafinowanym smakiem. Gama naszych wyrobów zaspokaja najważniejsze tęsknoty naszych Klientów.

Jeśli jeszcze nie dało się zauważyć, uwielbiamy ciasteczka. Niektóre do tego stopnia, że je zbieramy. Więcej informacji znajdziesz w tym miejscu. Przeczytaj też naszą Politykę Prywatności.
Tak, akceptuję cookies