Bezglutenowe gofry na słono

Bezglutenowe gofry na słono
Bezglutenowe gofry na słono

Składniki:

2 jajka
100 g koncentratu mąki bezglutenowej biszkoptowej
100 g mąki ryżowej
1/4 łyżeczki sody
2 łyżki oleju kokosowego
3/4 szklanki wody
szczypta soli
odrobina pieprzu

Dodatki:

ulubione warzywa
pieczona pierś kurczaka

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek, mieszając je mąkami, sodą i wodą. Pozostałe białka ubij na pianę i dodaj do zmieszanych już mąk z żółtkami. Dodajemy olej, sól i pieprz. Powstałe ciasto swoją gęstością powinno przypominać śmietanę. Jeśli coś poszło nie tak, wystarczy dosypać mąki, lub odrobinę wody, aż nie osiągniesz właściwego rezultatu. Rozgrzaną gofrownice przed każdą jedną porcją posmaruj olejem kokosowym, a następnie wlej odrobinę ciasta. Następnie zamknij pokrywę. Teraz wystarczy poczekać, aż nasze pyszne gofry „nabiorą rumieńców”. Podawać je możemy z dowolnymi dodatkami, np. warzywami i mięsem jak w tortilli.

 

Jeśli jeszcze nie dało się zauważyć, uwielbiamy ciasteczka. Niektóre do tego stopnia, że je zbieramy. Więcej informacji znajdziesz w tym miejscu. Przeczytaj też naszą Politykę Prywatności.
Tak, akceptuję cookies