Galette kokosowe z nektarynkami

Galette kokosowe z nektarynkami
Galette kokosowe z nektarynkami

Składniki:

80 gramów mąki kokosowej
80 gramów mąki z tapioki
1 kostka masła
2 jajka
2 łyżki cukru kokosowego
szczypta soli

Dodatki:

3 nektarynki
kilka malin
2 łyżeczki cukru kokosowego
laska wanilii
cynamon
4 łyżki ciepłej wody
1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

Schłodzone masło kroimy w kostkę. Obie mąki wsypujemy do misy malaksera, dodajemy masło, jajka, cukier kokosowy i sól. Miksujemy aż ciasto będzie jednolite i zlepi się w kulkę. Wyjmujemy, chwilę wyrabiamy ręcznie, owijamy folią i chowamy na 10 minut do lodówki. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 3 równe kawałki i rozwałkowujemy na płasko na blasze. Środek posypujemy cukrem kokosowym (w sumie 1 łyżeczka), a następnie układamy plasterki nektarynki i kawałki malin. Zawijamy brzegi ciasta tak aby przysłonić część owoców. Jeśli ciasto się kruszy przy zawijaniu możemy spokojnie zalepić ubytki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy o 15 minut lub do zrumienienia brzegów. W tym czasie przygotowujemy glazurę. W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę, razem z cukrem kokosowym. Dodajemy wanilię i cynamon. Studzimy. Po upieczeniu smarujemy tarty glazurą.

 

Jeśli jeszcze nie dało się zauważyć, uwielbiamy ciasteczka. Niektóre do tego stopnia, że je zbieramy. Więcej informacji znajdziesz w tym miejscu. Przeczytaj też naszą Politykę Prywatności.
Tak, akceptuję cookies