Składniki:
100 g mąki gryczanej
50 g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
250 ml mleka kokosowego
20 g płynnego masła klarowanego
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól
pieprz
Dodatki:
200 g twarogu koziego
1 łyżeczka musztardy dijon
sól
pieprz
100 g wędzonego łososia
Koperek
Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie suche składniki ciasta. Dodajemy jajka, roztopione i ostudzone masło klarowane, mleko kokosowe oraz ocet. Doprawiamy przyprawami. Miksujemy aż otrzymamy gładką masę gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Ciasto na gofry rozlewamy do mocno rozgrzanej gofrownicy. Pieczemy aż się zarumienią.
Serek kozi mieszamy dokładnie z musztardą i przyprawami. Smarujemy nim gotowe gofry. Na wierzchu układamy plastry łososia i ozdabiamy koperkiem.