Krewetki w ryżowej tempurze

Krewetki w ryżowej tempurze
Krewetki w ryżowej tempurze

Składniki:

1 żółtko jaja kurzego
100-150 ml zimnej wody
100 gramów mąki ryżowej
25 gramów (2 łyżki) mąki ziemniaczanej
Sól
½ łyżeczki suszonego sproszkowanego czosnku

Dodatki:

500 g obranych, gotowanych krewetek
1 łyżka sosu tamari lub coconut aminos do doprawienia krewetek
Mąka ryżowa do obtoczenia krewetek
Rafinowany olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Wodę mieszamy z rozbełtanym źółtkiem jaja. Następnie dodajemy mąki, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Krewetki nacieramy sosem tamari, a następnie obtaczamy w mące ryżowej. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Powinno go być tyle, aby krewetki były całkiem zanurzone. Przed smażeniem każdą krewetkę zanurzamy w cieście. Smażymy, aż się zrumieni. Podajemy z sosem tamari, domowym sosem chili lub innymi ulubionymi dodatkami.

Jeśli jeszcze nie dało się zauważyć, uwielbiamy ciasteczka. Niektóre do tego stopnia, że je zbieramy. Więcej informacji znajdziesz w tym miejscu. Przeczytaj też naszą Politykę Prywatności.
Tak, akceptuję cookies