Produkty bez dodatku cukrów

field_57c92f064753b

Produkty bez dodatku cukrów

Produkty bez dodatku cukrów

Zdrowy zamiennik dla węglowodanów prostych

Zrównoważona dieta wymaga dostarczenia codziennie odpowiedniej ilości białek, tłuszczy i węglowodanów. Wiele osób ma problem z właściwym skomponowaniem posiłków lub nie ma czasu ich przygotowywać. Sięga więc po słodkie przekąski, które są jedną z głównych przyczyn otyłości wśród dzieci i dorosłych. Czy można je zastąpić czymś zdrowszym?

Produkty bez dodatku cukrów – czy warto po nie sięgać?

Rezygnacja ze słodyczy jest trudna. Nasz mózg uwielbia cukier, a słodki smak często kojarzy się z pozytywnymi doświadczeniami z dzieciństwa. Dlatego też w chwilach stresu lub gorszego humoru wiele osób lubi sięgnąć po słodką przekąskę.

Niestety nadmiar cukru w diecie jest szkodliwy: może prowadzić m.in. do cukrzycy, otyłości, problemów z krążeniem i miażdżycy. Nawet osoby aktywne mogą przesadzić z jego ilością! Dlatego warto sięgać po zastępniki, o niższym indeksie glikemicznym słodkości. Pozwala to zachować zdrowie i zgrabną sylwetkę przez długie lata, bez rezygnacji z odrobiny codziennej przyjemności.

Cukier – co zamiast?

W produktach bez dodatku cukrów zamiast sacharozy wykorzystuje się inne substancje słodzące. Niektóre z nich są naturalne (np. stewia), inne są sztucznymi odpowiednikami (np. aspartam, acesulfam). Badania pokazują, że mają one pozytywny wpływ na zapobieganie otyłości i ograniczanie liczby kalorii spożywanych w codziennej diecie. Dla wielu osób może to być sposób na uniknięcie problemów z nadwagą, bez rezygnacji ze słodkości.

Produkty bez dodatku cukrów mają zazwyczaj niższą liczbę kalorii niż ich odpowiedniki z cukrem, ale nie oznacza to, że nie mają ich w ogóle. Wiele osób uważa, że można je jeść w nieograniczonych ilościach. Nie jest to prawda. Osoby chcące mieć szczupłą sylwetkę muszą poskromić łakomstwo. Paczka bezcukrowych ciastek dostarcza mnóstwa kalorii, a zjedzona na raz ze zdrową dietą niewiele ma wspólnego!

Produkty bez dodatku cukrów na diecie bezglutenowej

Osoby cierpiące na celiakię również mogą sięgać po produkty bez dodatku cukrów, pod warunkiem, że nie zawierają one glutenu. Należy jednak uważać z ilością spożywanych zastępników glukozy. Niektóre z nich – np. ksylitol lub maltitol – w większych ilościach mogą powodować problemy trawienne (wzdęcia, biegunki).

Wśród produktów bez dodatku cukrów i jednocześnie bezglutenowych marki Glutenex największym powodzeniem cieszą się biszkopty (w czekoladzie lub bez). Można również sięgnąć po inną żywność bezglutenową, w której zrezygnowano z cukru lub wykorzystano jego zamiennik. Są to m.in. płatki kukurydziane, groszek ptysiowy i chrupki.

 

Jeśli jeszcze nie dało się zauważyć, uwielbiamy ciasteczka. Niektóre do tego stopnia, że je zbieramy. Więcej informacji znajdziesz w tym miejscu. Przeczytaj też naszą Politykę Prywatności.
Tak, akceptuję cookies