Qool’s. Snacki proteinowe

field_57c92f064753b

Qool’s. Snacki proteinowe

Snacki proteinowe Qool's

W nowych snakach Qool’s postawiliśmy nie tylko na smak, ale także na dodatkowe walory żywieniowe. Chcemy, abyście sięgając po przekąski mieli alternatywę i mogli wybrać produkt z jednej strony kojarzący się z zabawą, przyjemnością, ale z drugiej strony – aby były to przekąski, po których spożyciu nie będziecie mieli wyrzutów sumienia. Czym zatem wyróżniają się nasze snaki?

Qool’sy mają podwyższoną zawartość białka

Białko jest głównym składnikiem budulcowym w organizmie, a oprócz tego pełni wiele ważnych funkcji, np. jest składnikiem hormonów, enzymów, stanowi nośnik niektórych witamin, ma działanie regulujące. Spożywanie właściwej ilości białka sprzyja odchudzaniu. Dzieje się tak dlatego że białko pozytywnie wpływa na tempo metabolizmu, a także dłużej utrzymuje uczucie sytości. Zachowując odpowiednią podaż białka, jesteśmy w stanie zjeść w ciągu dnia mniej o 300-400 kcal.

Większa ilość białka zalecana jest osobom aktywnym fizycznie i sportowcom – z tego względu że aktywność fizyczna wiąże się ze zwiększonym rozpadem białek, które trzeba uzupełnić. Białko uczestniczy w procesach regeneracyjnych po wysiłku fizycznym, a także umożliwia adaptację do wysiłku.

Qool’sy są na bazie mąki strączkowej

Warzywa strączkowe to bardzo dobre źródło białka roślinnego. Jednak nie tylko z tego względu warto uwzględniać je w diecie. Strączki mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po ich spożyciu nie ma gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi. Charakteryzują się też wysokim indeksem sytości, co oznacza, że po posiłku bogatym w te warzywa, jesteśmy dłużej najedzeni. Dodatkowo wysokie spożycie strączków wiąże się z obniżeniem poziomu cholesterolu i z mniejszym ryzykiem chorób serca. Rośliny strączkowe są też dobry źródłem błonnika pokarmowego.

Qool’sy nie są smażone

Tradycyjne chipsy są smażone, co wpływa na powstanie szkodliwych tłuszczów trans, co z kolei przekłada się na wzrost poziomu cholesterolu we krwi i zwiększone ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca. W Qool’sach postawiliśmy na proces ekstruzji – chrupka powstaje z mieszaniny mąk pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia. Olej dodawany jest już na gotową chrupkę, a więc nie jest poddawany działaniu wysokich temperatur. Stosujemy olej rzepakowy, który ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwany jest oliwą północy. Dzięki dodatku oleju, możliwe jest „przyklejenie” przyprawy do chrupki i nadanie jej pożądanego smaku.

Qool’sy nie zawierają cukru

Chociaż przekąski kojarzą się głównie ze słonym smakiem, to często zastosowane w nich przyprawy, zawierają także cukier. Postaraliśmy się o to, aby nasze przyprawy były bezcukrowe, dzięki czemu nie działają niekorzystnie na poziom glukozy we krwi.

Qool’sy nie zawierają wzmacniaczy smaku

Wzmacniacze smaku, takie jak glutaminian sodu, czy guanylan disodowy, to również częste składniki przypraw do snacków. Nie są one uznawane za niebezpieczne, jednak ich nadmierne spożycie może wiązać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami, takimi jak: zawroty głowy, uczucie niepokoju, przyspieszenie rytmu serca. Z tego też względu, w Qool’sach nie znajdziecie tych składników.

Jeśli jeszcze nie dało się zauważyć, uwielbiamy ciasteczka. Niektóre do tego stopnia, że je zbieramy. Więcej informacji znajdziesz w tym miejscu. Przeczytaj też naszą Politykę Prywatności.
Tak, akceptuję cookies